Házprojekt: minden, amit a betoncsiszolásról tudni kell

Nagyon sokan kísértétek figyelemmel a betonozásunkat és a betoncsiszolást és szintén sokan drukkoltatok nekünk, amit ez úton is köszönök 🙂 Rengeteg kérdést kaptam, már akkor is, amikor még csak úgy mellékesen megjegyeztem, hogy ilyen burkolatot szeretnénk és nekem is rengeteg kérdésem volt mielőtt nekiálltunk. Nehezen bogarásztam ki a neten a válaszokat, úgyhogy remélem hiánypótló lesz ez az összefoglaló.

Ha beton vagy beton hatású padlót szeretnénk alapvetően két lehetőségünk van. Az egyik, hogy felcsiszoltatjuk a meglévő vagy új betonunkat. Ennek a kivitelezhetősége a beton minőségén és állapotán múlik, ezért új beton esetén mindenképp még betonozás előtt érdemes érdeklődni, hogy tutira jó legyen. A másik lehetőség a különféle dekorbetonok, ami általában pár mm-es, önterülő és egy homogén réteget képez. Úgy kell elképzelni, mint az aljzatkiegyenlítőt. Ez utóbbi akkor praktikus, ha nincs több cm helyünk, hogy betonozzunk, esetleg nem megfelelő a beton, nem lehet felcsiszolni, de azért feltörni se szeretnénk.

IMG_9213

Mi elég sokat szívtunk beton ügyben, sokáig úgy éreztem, hogy minden összeesküdött ellenünk. Ott kezdődött, hogy egyszerűen nem tudtam kevert betont szerezni, a kis mennyiség miatt kb mindenhonnan elhajtottak. Hogy végül miért nem vettünk zsákos betont… már nem is tudom. Tudtam, hogy kockázatos, ha mi magunk állunk neki betonozni, ha ezt szeretnénk végső burkolatnak, de már nem érdekelt, csak túl akartam lenni rajta és bíztam a kőművesünkben meg abban, hogy mindennek utánajártunk. Az erről szóló részt itt olvashatjátok.

Amikor kész lett a betonunk, jött a második etap, találni valakit, aki felcsiszolja. Elég sok cégnek írtam/felhívtam, volt aki a kis mennyiség miatt nem vállalta el, a nagy részük természetesen válaszra sem méltatott és volt aki szó szerint leb@szott a telefonban, hogy miért most hívom, miért nem előtte és ha mi csináltuk a betont, akkor azt nem lehet felcsiszolni, mert nem olyan minőségű, hiába kértem, hogy legalább nézzék meg. Aztán írtam a Geomárványnak, pár óra múlva jött a válasz, majd 1-2 nap levelezés, küldtem képeket a betonról és az első levélváltástól számítva két hét múlva itt voltak. Ezt most nem reklám miatt írom, hanem, amit végigszenvedtünk az egész kapcsán, szóval ha valaki csiszolt betont szeretne, akkor keresse a Geomárvány Kft-t, nem kell guglizni, nem kell 10 céget felhívni, ők azok, akiket keres 🙂 A cég egyébként lassan 25 éves és családi vállalkozás, ez számomra mindig szimpatikus.

Kedd reggel megérkeztek a srácok, kicsit megkapargatták a betont és közölték, hogy ezt nem biztos, hogy fel lehet csiszolni, mert kb C16-os minőségű. Mondom az kizárt, a kőművesünk állította, hogy ez legalább C30-as. Minden esetre elkezdték, menet közben majd kiderül. Én marhára izgultam:

beton

IMG_9024

Ellenőrzés – jól van! Van a beton C20 is, de azén nem C30, mint aminek lennie kellett volna 🙂

IMG_9012

A munka kicsit döcögve indult, mert a ház még nincs rákötve a villanyórára. Egy db konnektor van az óránál kialakítva, ami viszont nem elég a csiszológéphez és az ipari porszívóhoz, amiknek összesen több, mint 5000 watt a teljesítménye. S.o.s.-be kellett szereznem egy villanyszerelőt. Erre érdemes odafigyelni, kell nekik az energia 🙂

IMG_9025

A SuperConcrete egy betoncsiszoló rendszer, több típusa van, mi a Basic-et választottuk, mert nem akartunk fényes felületet, inkább matt, minimális fénnyel. Erről bővebb infó itt.

A csiszolásnak több fázisa van, először durvább, majd egyre finomabb, végül jön a polírozás. Első körben le kell szedni az ú.n. cementtejet a beton tetejéről. Ez egy porózus, homogénebb felület. Ha már látszódnak a betonban a kavicsok, akkor jó, ennek a tapintása is egész más:

IMG_9058

Csiszolófejek:

IMG_9039

Ha a beton nagyon egyenetlen, akkor előbb marni kell, a csiszolófejek nem tudnak „legyalulni” centiket. Az élekhez és a sarkokhoz a nagy gép nem fér hozzá, ott kézi csiszolóval mentek végig:

IMG_9071

A csiszolás után kikeményítik a felületet egy speciális anyaggal, ezáltal pormentes és ellenálló lesz – itt valahova el kellett mennünk, erről sajnos nincs fotó 🙂 A következő lépés a tömítés. A csiszolás során a felszínen lévő kisebb kavicsok kifordulhatnak, illetve a betonnak is lehet hibája, ezeket a cement színű tömítő anyaggal teljesen síkba hozzák. Nálunk a mosókonyha részen elég rossz volt a beton és nem is szép, hiszen ott kezdtük a betonozást, még nem volt egyenletes a minősége. Csiszolás után:

IMG_9035

Rákenik a tömítő masszát. Ez után két órán keresztül nem lehet rálépni és 12 órát kell hagyni száradni. Így erre a napra véget is ért a munka:

IMG_9077

Egy rövid időre eltűnnek a kavicsok, homogén lesz a felület:

IMG_9086

Volt nálunk 1-2 hely, ahol nagyobb szintkülönbség volt, ezt nagyon ügyesen kiegyenlítették ezzel a tömítő anyaggal. Ezt másnap vizes csiszolóval visszaszedik és szépen összedolgozzák a felületet, a kisebb-nagyobb rések, lukak, repedések, pedig eltűnnek:

IMG_9103

IMG_9115

Természetesen, a nagyobb hibáknál, ahova több kerül a masszából, az jobban fog látszani, hiszen ez homogén, míg a beton kavicsos.

A többi fázisnál száraz csiszolót használnak, de ahogy a képeken is látszik, egy ipari porszívó van rákötve, így egyáltalán nem jár óriási porral a dolog és a srácok ezen kívül is folyamatosan takarítottak.

Végül az impregnálás következik két lépésben, két különböző anyaggal. Fontos, hogy itt az impregnálás nem azt jelenti, hogy egy filmréteget képeznek a felületen (mint pl egy lakk), ezek az anyagok beszívódnak a beton szerkezetébe, nem zárják le:

IMG_9154

IMG_9189

IMG_9157

IMG_9171

Utolsó lépés pedig a polírozás:

IMG_9192

És a végeredmény:

IMG_9180

A csiszolás során egyébként a beton színezhető is, tehát sokféle felület kialakítható. Ha szeretnénk meghagyni a nyers betont, akkor nem mindegy, hogy milyen kavics kerül bele, ez ugyanis látszódni fog! A méretet, a színét, fajtáját ez alapján döntsük el, mert a vége terazzo-szerű lesz. Árban kb annyiba kerül, mint egy alsó-közép kategóriás járólap lerakással együtt.

Mi egy dolgot „szúrtunk” el, bár őszintén szólva engem nem zavar, hogy a betonozás során be kellett volna tárcsázni a betont, így a felülete egységesebb lett volna. A keresztbe csíkok a léc nyomai, itt-ott a simító is látszik:

IMG_9205

A mosókonyha, ahol nem volt még túl jó a beton. Kicsit foltosabb, de ugyanúgy tükörsima:

IMG_9209

Nekünk nagyon tetszik, ami hibái voltak a betonnak, mind eltüntették:

IMG_9216

Tanácsom, csak annyi lenne azoknak, akik a csiszolt beton mellett döntenek, hogy a betonozás előtt nagyon jól válasszák meg a minőséget és mutassanak képet, hogy milyen felületet szeretnének elérni. Ha valaki tökéletesen homogén és egységes látszóbeton felületet szeretne, akkor ne álljon neki maga betonozni, mint ahogy mi tettük 🙂

Még egyszer köszönet a Geomárvány Kft-nek a munkát! Keressétek őket bátran, hivatkozhattok a blogra és rám is 🙂 A FB-on követhetitek őket itt.

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics