A Házprojekt: májusi jelentés

A legutóbbi beszámoló nagy időszakot ölelt fel (novembertől áprilisig), most viszont eléggé belehúztunk, így gyakrabban fogok tudósítani.

Volt külön poszt az ajtótokokról, amik idő közben visszakerültek a helyükre, ezekhez még pár takaróléc hiányzik, ezt holnap szerzi majd be Férj. Tök durva, hogy ilyen kis apróságokkal ugyan annyi idő elmegy, mint egy-egy látványosabb munka megszerzésével, vagy még több… Viszont próbálok ezekre nagyon odafigyelni, hogy ne odázzuk el, mert az ilyen dolgok maradnak majd 10 évig befejezetlenül a lakásban, ha most nem lépünk 🙂

Itt jól látszik, hogy a tok és a kazetta nem illeszkedik össze. Itt eredetileg is voltak vékony takarólécek, de mivel az ajtók az újravakolt falhoz mérve lettek visszarakva és próbáltuk korrigálni a vetemedéseket is, a régi lécek már nem jók méretben:

IMG_8237

Aki követi A Házprojektet, az tudja, hogy a villanyszerelés a mumusunk. Eddig 3 villanyszerelőt fogyasztottunk el, de kellett keresnem egy negyediket, hogy legyen új földkábelünk. Szerencsére ő gyorsan lezavarta az egészet. Egyik nap megjelöltek minket:

aram1

Aztán jöttek, lezárták az utcát, ástak és egy délelőtt megvolt az egész:

utca

A legjobb történés, hogy megtaláltuk a Ház építésekor a bejárathoz bebetonozott szerencsepatkót, teljesen véletlenül:

Fénykép0016#2

Az elmúlt egy hónapban főleg apró-cseprő munkákat végeztünk, abból viszont jó sokat – persze leszámítva az ajtókat. Ezeket nehéz is dokumentálni. Például az összes helyiséget „feltakarítottuk”, ami azt jelenti, hogy ahol kavics van, ott mindent összeszedtünk, ami nem kavics (törmelékeket, szögeket, kábeldarabokat…). Mondom, hogy nem látványos, de előtte egyáltalán nem így nézett ki 🙂

rend

Ahol meg beton van ott ki kellett javítani a vízszigetelés, de ezt is előtte fel kellett takarítani, amitől először csupa sár lett minden:

Fénykép0020

A sokadik felmosás után csak tiszta lett (bocsánat de vannak mobilos képek is, amik nem túl jók)

Fénykép0022

A vízszigeteléssel és a padlóval korábban elég trehány munkát végeztek, ezt nem a szükséges javításokra értem, hiszen elég régen letették már, oké, hogy itt-ott sérült, felrepedt. Viszont az ajtók alatt marhára nem egyenlítették ki a talajt és nem is szigeteltek, így ezt most kellett megcsinálnunk. Ezek azok a dolgok, amivel csak úgy elröpül egy hét, meg még egy…

Nem találtam jó előtte képet, de itt látszik, hogy az ajtónyílásnál nincs kiegyenlítve a talaj:

IMG_8253

Aztán egyenes lett:

Fénykép0008#1

És a vízszigetelés is össze lett kötve:

IMG_8401

Ugyan ilyen rendezetlen volt a terep a külső ajtóknál és a földig érő ablakoknál. Itt először ki kellett szedni az alapnak a terméskövetit. Mindezt úgy, hogy a nyílászárók már bent vannak… Sőt, a teraszajtónál óriási betontömböt kellett kibányászni (ebben volt a patkó)

IMG_8336

Aztán kiegyenlíteni:

IMG_8343

Vízszigetelni:

IMG_8399

A maradék sódert/kavicsot is betalicskáztuk, mert marhára nem akkor kéne, amikor már minden cső le van fektetve, ezért gyorsan hozattam még pár köbmétert:

20160505_090058

Sajnos pont nagy esők voltak, így elég nedvesen került be, remélem 1-2 hét alatt kiszárad:

Fénykép0016

Ez az egész hét a gépészeté, a vizet és a fűtést szerelik, ami végre látványos munka 🙂 Tegnap délelőtt a csövek még összevissza tekeregtek, mint az elszabadult slagok:

IMG_8426

IMG_8436

Aztán délutánra takaros kis sorba álltak:

IMG_8437

A víz és a fűtés elosztó rendszer:

IMG_8430

IMG_8438

Ezen a héten az alap gépészet elkészül. Az ezt követő két hétben ezek lesznek a feladatok: kőművesünk javít a gépészet után plusz van még pár rész, ahol falazni, vakolni kell. Befejezni a külső nyílászárók alatti részt. A betonos részeken letenni a hőszigetelést és betonozni, a sódert pedig szétteríteni, döngölni.

A munkálatokon kívül még nagyon sok mindenen vagyunk túl, amikről külön-külön is írni fogok, ilyen pl. a kazán választás.

Megrendeltük a radiátorokat, a Bethaterm Metrum termékcsaládot választottuk. Mivel a Házban is keverednek a régi és az új elemek, azt gondolom, hogy ez a lehető legjobb választás, hiszen letisztult, modernebb formában, de a régi tagos radiátorokat idézi:

betatherm09

Ideje volt a csapokat és a szanitereket is lefixálni. Ezeket tegnap véglegesítettük az Imhausnál, de inkább erről is majd külön szólnék.

imhaus2

Sok csempénk nem lesz, de ezek beszerzése is folyamatban van és mihamarabb kéne döntenünk hajópadló ügyben, bár itt még nem látok kristálytisztán 🙂

Folyt. köv.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics