2016. április 07.

Házprojekt: az előkert kérdés

Igen, tudom, hogy már nagyon várjátok a bejegyzést arról, hogy hogy állunk és esküszöm, hogy el is kezdtem már írni, a napokban befejezem, de most az előkert kérdés foglalkoztat 🙂

Van egy nagyon hülye előkertünk, kb 14 méter hosszú, egy méter széles, középen ügyesen végigültetve rózsabokrokkal… Nagyon szép tavasszal (is), amikor a sok nárcisz (a képen már levirágzott), tulipán, kaukázusi nefelejcs – ami nő mindenhol a kertben – virágzik, csakhogy ezekkel együtt nő a fű meg a gaz is, ahogy az látható. Fűnyíróval, fűkaszával itt nem lehet végigmenni, a néni régen biztosan kapálta, de én ilyesmire nem vagyok hajlandó és nem is rajongok az ilyen látványért.

Fénykép0014#1

Most kb kigazoltam, de két hét múlva ugyanígy fog kinézni. A kerítésünk sem túl esztétikus, sima fonott drótkerítés, nem igazán szeretném lecserélni, bár bevallom korábban néztem régi bontott kerítéseket, de nehéz találni olyat, ahol 25 méternyi lenne egybe (ennyi kb az utcafrontunk) kapukkal vagy ne 300-600 ezer forintba kerüljenek még így is. És akkor még nem beszéltem a szállításról és a berakásról… Ilyesmiket néztem:

kerites

Bár most pont találtam egy jót a Vaterán, még az oldalsó utcafrontra is jutna és nem is drága, de most bent kell haladnunk, nem költhetek ilyesmire, Férj tutira kerítésestül kivágna, mint macskát sz@rni. Szóval vissza az előkerthez:

Fénykép0021#1

Mivel a terv így is – úgy is az, hogy a kerítést befuttatom, akkor meg tök mindegy, nem? A szép és drága kerítés pár év alatt jól eltűnne 🙂 Szóval igen, a lelkemnek jól esne a tudat, hogy szép kerítésünk van, de talán túlélem, ha így marad.

Két dolog között vacilláltam sokáig: a kerítésre futtassak vagy sövényt ültessek? Az előkert kérdés valójában azóta foglalkoztat, amióta megvettük a Házat, csak nem volt túl aktuális. Elég sokáig néztem sövénynek valót, kettő jöhetett szóba, ami tetszik, az egyik a babérmeggy, a másik a korallberkenye:

korallberkenye

Miután rengeteg időt eltöltöttem a mindenféle sövényekkel, rájöttem, hogy nem is igazán tetszik a nyírott sövény és nem is illik a Házhoz, a vadszőlő és a borostyán sokkal inkább passzol a házhoz.

 

Így vadszőlő és borostyán lesz (vagyis borostyán már most is van), igen, mindkettő és igen, a kerítés elég masszív, bár két elemnél lehet, hogy kap egy kis megerősítést. Tetszene a csak borostyán is, klasszikus és kicsit szigorú, de jól illene a zöld ablakokhoz, csak nagyon lassan nő… Ráadásul a vadszőlő őszi színeiről nehezen tudok lemondani.

Addig is van pár feladat, ha levirágoztak a hagymás virágok, akkor szépen kiásom őket, ősszel pedig majd új helyre kerülnek. A problémám a rózsabokrok. Nem különösebben rajongok a rózsákért és ezek közül se mind szép, de van 1-2 ami igen és iszonyú illatos és szeretném őket megmenteni, de bárki hozzáértőt kérdeztem, senki nem kecsegtetett túl sok jóval az öreg rózsabokrok átültetésével kapcsolatosan… A nyáron megkísérlem a szaporítani a kedvenceket és ősszel megpróbálkozunk az átültetéssel is, próba szerencse. Ő az egyik kedvenc, az illata leírhatatlan és a színe is nagyon különleges:

rozsa

Ha letisztult a terep még mindig kérdéses, hogy mi legyen vele. Kell majd kicsit tereprendezni, hogy a háztól kifelé lejtsen a terület, hogy elvezessük a faltól a vizet. A klasszikus mulcs, mint talajtakaró nem jöhet szóba, nagyon nem bírom, gondoltam valami jobban kinéző kőzúzalékra, de hát az is elég idegen tőlem… Most azt gondolom, hogy a megoldást a borostyán fogja jelenteni, ami szépen elterjed majd a földön is és természetes gyomtalanító hatása is van, az előkert ily módon való rendezése elég költséghatékony, főleg, hogy a kert tele van borostyánnal és vadszőlőért se valószínű, hogy a kertészetbe fogok rohanni 🙂

Update: persze már a poszt megírása után variáltam… mert úgyse bírom ki, hogy ne ültessek ide ezt-azt, néztem meténget, örökzöld tatárvirágot és még pár talajtakarót, ami virágzik is, úgyhogy semmi sincs kőbe vésve, de az irány ez.

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics