Hogyan fessünk lambériát?

Már hetek óta meg akarom írni ezt a posztot, mert amióta kitettem a gerendaházat, amin dolgozom, legalább egy tucat kérdést kaptam lambéria festéssel kapcsolatosan, ha nem többet… Szóval ideje leírni, összefoglalni mi merre mennyi. Egyszer régen már gyűjtöttem is képeket a témához, de a menetét nem írtam le.

halo2

Első lépés: el kell dönteni, hogy milyen felületet szeretnénk, azaz festéket vagy lazúrt fogunk használni. A festék teljesen fed, homogén felületet ad, a lazúr alatt látszik a fa erezete. Ha színesre vágyunk, inkább a festéket javaslom, ha fehér, akkor jó lehet bármelyik, de a többi burkolat is befolyásolhatja a döntést.

lamberia6

Második lépés: az örök kérdés – kell-e csiszolni? Nem muszáj. Lehet kapni olyan univerzális festékeket (ha festék mellett döntünk), amelyek minden felületen tapadnak, még a vastagon lakkozott lambérián is. Ha ilyet választunk, akkor nem szükséges csiszolni, de egy takarítás, portalanítás akkor is kell. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor át lehet csiszolni finoman a felületet, hogy a festék tapadását segítsük. Amennyiben lazúrozni szeretnénk és lakkozott a felület, akkor a lakkot teljesen el kell távolítani, különben a lazúr nem szívódik be a fába, tehát ebben az esetben alapos csiszolás vár ránk. Én ezt a kombót nem is választanám ha nagy felületekről van szó, mert iszonyú munka…

A csiszoláshoz még annyit, hogy elképzelhető, hogy nem ússzuk meg teljesen, mert az első réteg lazúr/festék után a víz hatására „kiszőrösödik” a fa, azaz a rostok kiállnak, amelyek nem is húzódnak vissza száradás után. Így ha nem szeretnénk, hogy érdes felületünk legyen, olyan beleakad a pulcsi típusú, akkor ez után érdemes egy finom csiszolóval átmenni rajta, később a takarítása is könnyebb így.

Szerencsésebbek vagyunk, ha nem lakkozott a felületünk, könnyebb vele dolgozni, de erre is a fentiek érvényesek, egy csiszolt vagy még natúr felületnél sokkal szélesebb a felhasználható anyagválaszték is.

lamberia10

Harmadik lépés: milyen anyagot válasszunk? Legyen szó akár festékről, akár lazúrról lehetőleg maradjunk a vizes bázisú anyagoknál. Ha festünk (főleg ha világosabbra), akkor érdemes egy réteg vizes bázisú alapozóval kezdeni, ez lehet univerzális – mindenre tapadó alapozó. Erre aztán bármilyen vizes bázisú festék mehet, általában két réteg elég, például zománc vagy egyéb fára való festék. Lakkozni ezt már nem szükséges. Ha lazúrozunk, akkor két vagy három réteg szükséges, erre szintén nem kell lakk, a lazúr önmagában felületvédelmet biztosít. Használhatunk vékony és vastaglazúrt is.

A fentieket tapasztalatból írtam, de ehhez hozzá kell tennem, hogy ha egy tankönyvben olvassuk a menetét, akkor az valahogy így hangzik: 1. csiszoljuk meg a festendő felületet 2. alaposan tisztítsuk meg 3. vigyük fel az első réteget 4. a száradási idő kivárása után csiszoljuk meg 5. portalanítsuk 6. vigyük fel a második réteget 7. száradás után az előzőnél finomabb szemcsés csiszolóval menjünk át rajta 8. portalanítsuk 9. vigyük fel a harmadik réteget 10. száradás után nagyon finoman csiszoljuk át, hogy a felületünk sima legyen.

Szóval mindenki döntse el, hogy mennyire szeretne alapos és precíz lenni, az általam leírtak és a tankönyvi verzió között bármit választhatunk 🙂 Egy mondatban az egész lényege: ha megfelelő festéket választunk és nem ragaszkodunk a babapopsi finomságú felülethez, akkor viszonylag gyorsan és egyszerűen lefesthetjük a lambériát!

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics