Hogyan alakítsunk ki minimalista otthont?

A minimalista irány a lakberendezésben a ’90-es évek óta jelen van és a mai napig tartja magát. Ez annak köszönhető, hogy folyamatosan meg tud újulni, bár hazánkban ez a megújulás nem megy túl gördülékenyen.

Hoztam pár példát, hogy manapság mit is jelent a minimál, hogyan műveljük ezt a stílust lépést tartva a korral. Egy mondatban kifejezve a mai minimál eklektikus, kell mellé egy másik stílus (vagy több), ami megbontja picit a merevségét és személyesebbé teszi a teret. Kombinálhatjuk bármivel, egy kis keletivel, mcm-mel, rusztikussal, ami tetszik…

Sokan nem tudják, hogy a ’90-es évek minimálja kifejezetten színes volt, aztán ez eltűnt és maradt a fekete-szürke-fehér vonal. Ez nagyjából most is megvan, de egy kicsi szín (nem a rikító, vad színek!) vagy a természetes anyagok, fa felületetek bejönnek, ezek által mondjuk úgy, hogy élhetőbb terek jönnek létre:

minimal1

Kiválóan kombinálható rusztikus darabokkal:

minimal4

minimal3

Keverhetjük egy kis keleti hangulattal:

minimal7

Vagy akár marokkóival:

minimal8

És a mid century modern (retro) is jól áll neki:

minimal9

Bár elsőre azt gondolnánk, hogy a minimál és az eklektika valami ellentétes dolog, ez azonban nem igaz, a minimált is lehet eklektikusan művelni:

minimal11

minimal2

A skandináv vonalba is belefér:

minimal12

A barna, a fa, a bőr és úgy általában a természetes anyagok, lágyítják az összhatást:

minimal13

minimal14

Ha magyarul ráguglizunk a minimál lakberendezés címszóra és megnézzük a képeket, még mindig szörnyű dolgokat lehet látni, ilyesmiket:

minimal16

minimal18

minimal17

A megoldás, hogy inspirációkat keressünk inkább angolul és a pinteresten, naprakészebb és jobb találatokat kapunk, mint a gugliban 🙂 képek itt.

2017 áprilisában indul a Találd meg az otthonod stílusát tanfolyam II. része!

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

  1. Érdekelne egy olyan minimalista stílusú nappali, ahol több ezer könyv van a polcon. Ugyanis én szeretném olvasgatni a könyvgyűjteményemet. Van ötleted?

    1. Szia Dorka! Nem feltétlen zárja ki a kettő egymást. Az biztos, hogy ilyen esetben a berendezést még egyszerűbbre, letisztultabbra kell venni. Ajánlom a pinterestet inspirációk gyűjtésére, az oldalon belül nagyon jól tudsz keresni is.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics