2015. február 16.

Házprojekt: Potager avagy konyhakert tervezés

Nem pusztán nagyzolásból használom a konyhakertre a francia szót, hanem mert ennek a jelentése egy kicsit más, mint a hagyományos értelemben vett konyhakert. Ma potagernek a dekoratív konyhakerteket nevezzük, ahol a zöldségfélékkel együtt megtalálhatóak a virágok, gyümölcsök, fűszernövények is.

Ezen kívül van pár szabálya: a potager zárt, körülkerített terület, a geometrikus ágyások között kerti utak futnak, amelyek valamilyen természetes anyaggal borítottak, például tégla, kő, mulcs, de lehet füvesített is. Ez utóbbi nagyon szép de én nem szeretnék még a konyhakertben is füvet nyírni. Az ágyások határolva vannak, a szegély lehet élő virág, sövény vagy tégla, kő, fa.

potager1

A geometrikus formák és az egységes szegély adja meg a kert ritmusát. A potagernek mindig van fókuszpontja, és kedveli a szimmetriát. Kialakíthatunk kis lugasokat, elhelyezhetünk kerti díszeket, madáritatót. Ha a merevebb francia kertet kedveljük, kialakíthatjuk úgy is. Ha a kicsit lazább, természetesebb megjelenés a cél, akkor hagyjuk, hogy a növények áthágják a határaikat, ültessünk vadvirágokat.

potager2

potager3

potager4

potager5

potager6

A potager valójában ugyanúgy funkcionál, mint a hagyományos konyhakert, a különbség csak annyi, hogy ezt előbb alaposan megtervezzük. Mármint az ágyások elrendezését. Mert a vetésforgó és a növénytársítások tervezése minden esetben ugyanaz – már ha ezt az elvet követjük konyhakertünkben.

A tervezést illetően nem vagyok könnyű helyzetben, mert hosszú és keskeny a veteményes kertünk, 7 méter széles és 27 méter hosszú. A tervezésnél az általánosan ajánlott ágyás méretekkel számoltam, 120 cm szélesek, az utak 50 cm szélesek. A szegélynek és az utaknak bontott téglát fogok használni, ebből úgyis van egy jó nagy kupacnyi, kezdésnek elég lesz.

potager7

potager8

potager9

Egészen biztos, hogy nem fogjuk idén mind a 200 m2-t kialakítani és mivel ez lesz az első év, hogy használjuk a kertet, az egész kísérleti jellegű lesz, még egyáltalán nem ismerjük egymást. No és arról sem vagyon 100% meggyőződve, hogy az építkezés mellett kellő energiát fogok tudni ráfordítani, na de majd meglátjuk. Ha nem is most, akkor jövőre 🙂

potager10

potager11

potager12

potager13

potager14

A képeket – és még többet – megtaláljátok a Pinterest albumomban.

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics