2015. február 12.

A nagy mikró-kérdés: hova tegyük a konyhában?

A Házprojekt kapcsán már a tervezés legelejétől kezdve problémás kérdés volt a mikró helye. A legoptimálisabb megoldások mind kiestek – álló szekrénybe beépítve, felső szekrénybe beépítve – mert nem lesz se álló, se felső szekrény, illetve ez utóbbiból csak egy. Maradtam a legáltalánosabb megoldásnál – a pulton hagyjuk – bár nem voltam az ötlettől elragadtatva. Hely ugyan lesz elég, de nem szeretem a látványát és valahogy az egész nem volt kerek.

Pár hónapja végre kikristályosodott és eldőlt a dolog. A megoldás igen kézenfekvő: NEM LESZ MIKRÓ az új házban! Ez bele is illik abba a folyamatba, hogy próbálunk egyre egészségesebben étkezni. Ez hosszú és lassú folyamat, nem úgy keltem fel egyik reggel, hogy kidobtam mindent a kamraszekrényből és jól bevásároltam a bioboltban. Ezekben nem hiszek, nem épül be. Pl margarint évek óta nem eszünk, csak vajat. Cukrot se nagyon, ha igen (sütibe) akkor is jobb fajtát. A finomított olaj száműzése folyamatban van, ebből is olyan keveset használunk, hogy hónapok óta nem akar elfogyni, hogy átadja a helyét a hidegen sajtoltnak. Különféle lisztekkel kísérletezek, hogy mi mihez jó és a gyerekek is elfogadták, hogy nem csak rizs és krumpli létezik, megeszik a bulgurt és a kölest is. Márciusban pedig sajtkészítő tanfolyamra megyek, mert azt nagyon szeretjük, de a bolti sajt az nem sajt… Szóval fokozatosan, apró lépésekkel haladunk.

Na jól elkanyarodtam, visszatérve a mikróhoz először Férj kattant be, hogy nem használja – még a száműzős ötlet megszületése előtt – mert káros, nem olvasztotta többet benne a fagyasztott kenyeret, nem melegítette benne az ételt. Én eleinte csak legyintettem, de aztán átragadt rám is. Én leginkább a reggeli tejeskávé melegítéshez használtam.

Most a leszokós stádiumban vagyunk, én már hetek óta nem nyúltam a mikróhoz, a tejeskávé a tűzhelyen melegszik, akárcsak az ebéd. Férj néha használja még, max heti 1x és akkor is csak a grill funkciót. A kenyeret meg vagy kivesszük időben vagy betesszük a pirítóba. Ezeken kívül másra eddig sem használtunk. Szóval mindennek van alternatívája és ha erőt veszünk magunkon igenis lehet változtatni a szokásokon. Nekem már nem hiányzik, elég volt 1-2 hét hogy az új szokások beépüljenek a napirendbe.

Viszont egy hatalmas dilemmám maradt, ami miatt elbizonytalanodtam, hogy megtartsuk a mikrót, de nem a konyhába tesszük, hanem pl a kisházba. Ez pedig az hogy szeretjük a pattogatott kukoricát – pattogó kukorica a gyerekek szerint. Nem szerepel napi szinten az étlapunkon, de szeretjük na. És bár egy ilyen látványát elviselném a konyhában, nem tudom hogy ezek a gépek csinálnak-e olyan finomat, mint a vajas-mikrós. Igen, tudom az tele van adalékanyaggal, de akkor is finom.

popcorn

A posztot egyébként arról kezdtem írni, hogy hova tegyük a mikrót és bár nálunk nem lesz, a válaszom mégse az, hogy sehova, szóval jöjjenek az ötletek 🙂 A célunk legyen az, hogy lehetőleg ne legyen szem előtt.

Beépíthetjük magas szekrénybe a sütővel és egyéb kütyüvel együtt:

mikro1

Vagy elrejthetjük további, gyakran használatos gépek társaságában, így nem unatkoznak zárt ajtók mögött sem:

mikro2

Tehetjük konyhaszigetbe, akár beépített formában is:

mikro3

Az elrejtés újabb módja:

mikro4

Vagy pultra ültetett szekrényben, szintén kellemes társaságban:

mikro5

Alsó szekrénybe beépítve. Ehhez mondjuk hajolgathatunk rendesen:

mikro6

Alsó szekrényben csak úgy:

mikro8

Pulton, de elrejtve, így sokkal könnyebben tisztán tartható a környezete:

mikro7

Felső szekrényben csak úgy:

mikro9

Polcon:

mikro13

Kihúzósan:

mikro10

Kamrába rejtve:

mikro11

Kamraszekrénybe rejtve:

mikro12

Saroklecsapva:

mikro14

Ha van valami ütős dolog, ami elvonja a figyelmünket, akkor máris kevésbé lesz zavaró, hogy elől van. Például egy jó kis tábla:

mikro15

Vagy egy vagány bútor:

mikro16

És amit lehetőleg ne tegyünk: a páraelszívóval kombinált mikró a tűzhely felett:

mikro17

És a hűtő tetejét is csak végső esetben használjuk erre a célra:

mikro18

De a legjobb ha száműzzük a mikrót 🙂

A forrásokat lásd a képekre kattintva.

 

 

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

 1. Nagyon jók az ötletek, vártam, hogy jön a mi megoldásunk is. De nem jött. Úgyhogy ideírom a felsorolás kiegészítéseként. 🙂

  A mi mikrónk egyik felső szekrény aljához van csavarozva. (lásd: http://www.mikrowellentests.de/wp-content/uploads/2013/02/Unterbauf%C3%A4hige-Mikrowelle.jpg – a kép csak illusztráció)

  Előnye, hogy nem a hűtő tetején, így nagyon kényelmes magasságban van, könnyű tisztítani is, alatta pedig pontosan elfér a kenyértartó.
  Hátránya, hogy a szekrény alján – legalsó pakolófelületén – ott vannak a csavarok, amik megnehezítik a szekrénybe való pakolást és rendszerezést.

 2. Mi a sütőtorony sütő fölötti ajtós részébe akartuk rakni, de ehhez egy kisebb mikrot akartunk venni, a régi nagy, grillezőset leselejteztük. Teltek a hetek, megszoktuk a mikro nélküli életet és a végül a mikronak szánt polc is megtelt egyéb dolgokkal…végül így maradtunk. A pattogatott kukorica kérdést én egy wok-ban oldottam meg. Egy kicsi olajat/vajat átfuttatok rajta, majd belerakom a bolti zacskós kukoricát és a lefedett wokban, nem túl nagy lángon szépen kipattog, pont olyan mintha mikroban készült volna és időben is csak egy ici-picit tart tovább.
  Sok sikert a mikor nélküli élethez 🙂

  1. Hasonlóan készítjük mi is, csak sima edényben. Igaz, főleg az vezetett ide, hogy a miénk egyszerűen kifüstöl a mikrós kukoricától. 😀 Lehet kapni csak sima pattogatni való kukoricát, ami sokkal jobb, mert nincs se sózva, se semmilyen adalékkal felturbózva, és nem utolsó sorban olcsóbb is.

 3. Kedves Ditta!

  Bejegyzésed címét olvasva egyből rávágtam, hogy sehova. Igen, van élet mikró nélkül. Látom végül Te is erre a következtetésre jutottál. Két-három éve mi sem használjuk, kivéve a befőttes üvegek csírátlanítására. Tavaly, a befőzési szezon végével megkértem a Férjemet, hogy vigye el, mert csak foglalja a helyet, és egyébként sem szép látvány. A műhelyükben kötött ki, ahol néha használják is, remélem tényleg csak néha. Így azért a kiskaput meghagytam, lekvár főzéskor vissza tudjuk tenni a konyhapultra.

  Az összegyűjtött ötletekből a szekrénybe rejtett megoldások tetszenek. Akár a szekrénybe csúszó ajtóval, vagy lehúzható rolós ajtóval.

  Írod, hogy nem lesz álló szekrény, és felső szekrény is csak egy. Kíváncsi vagyok milyen lesz a konyha. Mostanában nekem is jobban tetszik az ilyen kialakítás, amiben nincs annyi felső elem. Mondogatom is a Férjemnek, hogy a következő konyhánkba nem kell annyi elemet elkészítenie.

  A sajtkészítő tanfolyam elvégzéséig ajánlom Nektek Pados Mariann sajtjait. Székesfehérváron a Jancsárkertben megtaláljátok Őt és a szemkápráztató áruit. Van töltött, csavart, füstölt, natúr, krém, friss, érlelt, kamillás, gyógynövényes, tökmagos, chilis…

  Szép napot!
  Gyimesiné Fullajtár Marcsi

 4. Nem annyira jó ötletek. Legalább is nem mind.
  Alacsonyra téve csak kényelmetlen a kezelése, de vállmagasság fölé már balaestveszélyes is.
  Még annak is tudnia kell, akire nem folyt, vagy lötyögött rá a magasra helyezett mikróból kivenni próbált forró leves, vagy kávé.
  Látványnak sem “rondább”semmivel, mint a sütő ajtaja, vagy a gáztűzhely rácsa. Benzingőzt belélegezve, agyonvegyszerezett élelmiszereket és fertőtlenítővel dúsított vizet fogyasztva, cigarettázva, gyógy,- és kábítószer fogyasztása közben -egészséges életmódra való hivatkozással – most a mikrók száműzetése van soron. Nekem van, lesz, és jól látható, könnyen kezelhető helyen van a konyhában.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics