2014. szeptember 24.

Hogyan és mit hőszigeteljünk?

Az első hőszigeteléses poszt után most jöjjön a következő és vegyük végig, hogy mi mindent kell/lehet hőszigetelni egy házon, mert ez nem annyiból áll, hogy leszigetelem a falakat és kész. Mivel a házunk vert falas, ezért kimondottam a szálas hőszigetelő anyagokkal fogok foglalkozni. Mielőtt bárminek is nekiállunk egy csomó kérdést meg kell tudnunk válaszolni. A teljesség igénye nélkül:

  • A tetőtér be van-e építve vagy tervezzük-e később beépíteni?
  • Szigetelve van-e a tető?
  • Szigetelt-e az aljzat és a födém?
  • Mi a falazat anyaga?
  • Milyen állapotúak a nyílászárók?
  • Milyen a ház energetikai besorolása? – Amennyiben a házat újonnan vásároltuk, rendelkeznünk kell egy energetikai tanúsítvánnyal, mert ez kötelezően az adás-vétel részét képezi.

Ha figyelembe vesszük a mai igényeket és hogy a házunk energiatakarékos legyen, a következőket kell hőszigetelni:

Padló, aljazat – lépésálló hőszigetelést alkalmazzunk. A padló hőszigetelési képessége javítható abban az esetben, ha alattunk pince, mélygarázs van és ezeket alulról szigeteljük, ezáltal nem kell hozzányúlnunk a belső térhez, burkolathoz.

Válaszfalak – gipszkarton falaknál általában üveggyapotot használnak. Ez nem csak hő, de jó hangszigetelő is, és ami fontos, tűzálló! A Knauf Insulation üveggyapot terméke egészen más, mint amit megszoktunk (tudjátok, amihez kellemetlen hozzányúlni), a kötőanyaga nem vegyi, hanem bio alapú és finom puha tapintású. Tényleg! Megtapogattam!

Födém, álmennyezet – szintén az üveggyapot a leggyakoribb szigetelő anyag. Figyeljünk oda a páratechnikai rétegekre!

Külső fal – a szigetelés vastagsága általában pénztárcafüggő, mert minél vastagabbat választunk, annál többe kerül. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ha már egyszer szigetelünk, akkor túl vékonyat ne válasszunk, különben 5-10 év múlva ott találjuk magunkat, hogy a szigetelésünk elavult és kezdhetjük elölről. Mi 12-15 cm között gondolkozunk, habár a hivatalos mérések szerint 10 cm is elegendő lenne. A 20-25 cm szuper lenne, de a mi pénztárcánknak is van vége. A skandináv országokban nem ritka a 40 cm-es szigetelés sem, a rezsi a töredéke a hazai átlagnak.

A homlokzati hőszigetelés rétegrendje:

homlokzat

1. fal, 2. ragasztott- dübelezett közetgyapot táblák, 3. üvegháló, 4. vakolat

Lábazat – A lábazatra a fokozott vizesedés miatt nem kerülhet szálas szigetelőanyag, mert ezek vizesen nem szigetelnek. Általában xps lapokat alkalmaznak.

Tető – Itt sok minden függ a jelenlegi állapotoktól és szeretnénk-e beépíteni. A Knauf Insulationnek magas és lapos tetőkre is van termékük.

Aztán vannak még olyan „apróságok”, mint műszaki szigetelés…

Ha nem új építkezésről van szó, akkor a leggyakoribb a homlokzat-lábazat és padlás szigetelés triumvirátusa. 

Aki pedig most szigetel, ne hagyja ki a Knauf Insulation akcióját, mert most minden hónapban 300.000 Forint értékű építőanyag vásárlási utalványt nyerhettek:

599×168px_nalamszigetelnek_felso_banner-01

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics