Parasztházból modern nyaraló

Mindig is nagyon szerettem volna egy kis parasztházat nyaralónak. Egy olyan helyen, ahol szép a táj, csend van és mintha megállt volna az idő. Mivel tavaly belevágtunk a Házprojektbe, ez most nyilván jegelve van, de továbbra is vágyom rá és egyszer majd lesz. Magyarországnak gyönyörű tájai vannak és ha nem ragaszkodunk a felkapott helyekhez (Káli-medence, Őrség, stb.) akkor pár millióért is vehetünk parasztházat, és nem olyat ami épp összedőlni készül.

Azonban nem kedvelem azt, amikor ezeket a házakat  – mondván legyen autentikus – telezsúfolják régi bútorokkal, köcsögöket aggatnak a falra és az egésznek nehézkes, múlt századi hangulata lesz, amit itt-ott megbont egy álrusztikus greslap, mennyezetig csempézett fürdő, laminált padló, stb. Nem beszélve, arról a jó magyar szokásról, hogy ha valami nem kell a lakásba, jó lesz majd a nyaralóba…

Parasztház modernizálására szerencsére rengeteg példát találunk a neten és az a jó, hogy itt sokkal inkább mindegy, hogy az egy francia, olasz vagy skandináv példa. A népi építészet jellegzetességei mindenhol hasonlóak: természetes anyagok, kis méretek, alacsony belmagasság, pici ablakok. A környezethez alkalmazkodva persze északon fát, délen inkább követ használtak. Egyszóval a házak fő vonásai azonosak, ezért a példákból sok mindent elleshetünk, anélkül hogy megerőszakolnánk az épületet vagy valami nagyon idegen dolgot alakítanánk ki.

Rusztikus és modern egyben. Nagyon jó a padló! Ha lehet ne tegyünk le parasztházba grespalot vagy mázas rusztikus lapokat, mert ezeken látszik, hogy mű! Igaz, ma már lehet olyanokat kapni, amelyek megszólalásig hasonlítanak egy igaz kőre, ezeknek az ára is közelít hozzá. Egyszóval válasszunk követ vagy ha nem fér bele a keretbe, akkor maradjunk a bontott tégla, padlástéglánál.

paraszthaz1

paraszthaz6

Angolos kő lapokkal:

paraszthaz3

Abszolút modern:

paraszthaz4

A berendezés eklektikus, mondhatni „szedett-vedett”, de mégis nagy odafigyeléssel vannak összeválogatva a darabok:

paraszthaz5

Miután nem napi használatról van szó, nyugodtan lehetünk kicsit lazábbak:

  paraszthaz7

Fedett terasz:

paraszthaz8

paraszthaz9

Akár idehaza is lehetne, pedig ez a ház egy svéd szigeten (Gotland) található:

paraszthaz10

Amikor a minimalizmus találkozik a rusztikussal:

paraszthaz11

Egy lágyabb, vidékiesebb példa:

paraszthaz12

Ha melegburkolat, akkor hajópadló. A skandinávok ezt is gyakran fehérre festik, de lehet színes is, vagy hagyhatjuk natúran:

paraszthaz13

Alacsony tetőterek jellemzik a parasztházakat:

paraszthaz14

Ha színeket szeretnénk, maradjunk, a pasztelles, füstös árnyalatoknál, kerüljük az erős színeket:

paraszthaz15

Ha nem szeretnénk beépíteni a tetőteret, akkor a gerendák megtartásával, födém elbontásával igazán nagyvonalú teret hozhatunk létre:

paraszthaz16

Nem kell a falat tükörsimára glettelni:

pataszthaz2

És ha van esetleg még egy pajtánk is, remek közösségi teret alakíthatunk ki:

pajta1

pajta2

A forrásokat lásd a képekre kattintva.

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics