2013. október 03.

A szép beépített szekrények titka

Sokkal jobban preferálom a beépített szekrényeket, mint a normál szekrényt. Ugyanakkora helyet foglalnak, de a beépített egyedi igényekre szabható és sokkal több minden elfér bennük. Nem utolsó sorban pedig esztétikusabbak, mint az önmagukban álló társaik. Van azonban néhány apróság, ami nagyon is meghatározza, hogy jól néz-e ki és valóban beépítés jellege van-e.

Kétféle beépített szekrény van: az egyik, ami valóban beépített, tehát a fal síkja mögött helyezkedik el, a másik pedig tulajdonképpen ál-beépített, amit a fal előtt alakítunk ki, de úgy, hogy beépítettnek tűnjön.

A két kulcs az ál-beépített szekrényhez: a lábazat és a párkány. Legyen fent lezárása, de úgy, hogy a párkány illeszkedjen a mennyezethez, nincs lehangolóbb látvány, mint egy szép párkány felette egy fél-1 cm rés a plafon és közte. Szintén fontos eleme a lábazat, jó ha a szobában lévő lábazati léc fut előtte is, ettől még kevésbé lesz szekrény érzetünk. És oldalt se hagyjunk réseket.

A valódi beépítettnél is oda kell figyelni ezekre az elemekre, de itt az is elegendő, ha a szekrényünk kap egy keretet.

Fent végigfut a holkerléc a szekrény előtt is:

beepitett szekreny1.jpg

Párkány és sehol egy rés:

beepitett szekreny 2.jpg

beepitett szekreny5.jpg

beepitett szekreny3.jpg

Nem kell, hogy a beépített szekrény egy hatalmas ajtóból álljon:

beepitett szekreny7.jpg

beepitett zekreny4.jpg

Tetőtérbe:

beepitett szekreny6.jpg

beepitett yzekreny7.jpg

Források a képen és itt.

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

 1. Van egy hátránya: megváltoztathatatlan. Én mániákus lakberendezőként mindig kitalálok valamit. Ez egy darabig megy, aztán az ember rájön, hogy most már valami egészen mást szeretne, akár teljesen más stílust. Aztán hoppá, az a fránya beépített szekrény ott van, annak megszüntetéséhez lottó ötös kéne. Aztán kínjában átfesti, eltakarja, a végén már annyira utálja, hogy legszívesebben az egész házat lebontaná és újrakezdené.
  És ez összesen 15 év alatt az én esetemben.
  Ezek a pinterestes amerikai képek marha jól mutatnak, de a valóságban a beépített szekrény: koszos, büdös, takaríthatatlan és nem lehet vele mit csinálni. Nézd meg a tv-ben futó (főleg kanadai) átrendezős lakber. műsorokat: a legelső hogy undorodva szétbontják ezeket a monstrumokat.

 2. Én szeretem a beépített szekrényt, kár, hogy a mostani lakásunkban nincs. Otthon, szüleimnél a panellakás előszobájában a faltól falig beépített szekrény rengeteg dolgot elnyelt. Tény, hogy a panelek beépített szekrényei eredetileg sem ízlést, sem igényességet nem képviseltek, de némileg variálhatóak. Takarítás szempontból is másképp látom, mint az előttem szóló. Mivel alul-felül zárt, nem kell alatta takarítani és a teteje nem porosodik. Belül kimeszeltük a falrészeket, a fapolcok lefesthetők, áthelyezhetők, kívülről az ajtaja variálható, fehérre vagy színesre vagy ha valakinek az dukál, akár mintásra festhető. Elunja az ember, átfesti. Le lehet cserélni az ajtógombot rajta. A koszos, büdös, takaríthatatlan voltával pedig pláne nem értek egyet, ez törődés kérdése.

 3. Nagyon szép képeket gyűjtöttél, lehetne tanulni belőle. A jelenlegi házgyári lakások beépített szekrényeihez képest nem csak nagyon hasznosak, de a lakás díszei is.
  Annak idején mi is igyekeztünk feldobni a beép. szekrényeinket, lefestettük, új fogantyút tettünk rá, a hálóban tolóajtó került elé.
  Ezek nélkül a szekrények nélkül esélyünk sem lett volna elhelyezni a dolgainkat.

 4. Az első hozzászólót egyáltalán nem értem. Az oké, hogy valakinek nem tetszik a beép. szekrény, és én is időről időre változásra vágyom, alakítgatunk is.

  De mégis hova a bánatban rakja el pl. egy 2 gyerekes család a cuccait egy 50-60m2-es lakásban? Ahol mi laktunk nem volt minden lakáshoz garázs, pár évente sorsolták, tároló helyiség meg egyáltalán semennyi se, mert a közös helyiségek mind bérbe voltak adva. Se bringa, se babakocsi tároló, semmi.

  A külföldi berendezős műsorokban mindennek fejszével esnek neki, még ha nem is hasznosítható semmi, akkor is hol a szelektív szemétkezelés? Egy 20 éves divatjamúlt vacakból egy vagyonért csinálnak olyan vacakot, ami 10 év múlva szintén nevetséges lesz, ráadásul nagyon sokszor nem használható, nem praktikus.
  Szerintem nem az a lakberendezés csúcsa, ha plazmatv-t vágok a fürdőszobába. Nekem ezek a műsorok legtöbb esetben inkább csak érdekesek, de követendő példát vagy elképzelést a leges legritkább esetben látok.

  A takaríthatósági gondot sem értem. Nálunk sosem volt koszos vagy büdös. Ez takarítás kérdése. Mint ahogy minden szekrényt ki kell takarítani időnként. Jó utálatos munka (könyvespolcok, konyhaszekrények, kamrapolcok…) de meg kell csinálni és akkor tiszta.

  1. szia Icu! az álmennyezetet semmiképp nem javaslom! a 270 így se túl nagy, ne nyomjuk össze még jobban a teret.
   270-nél szerintem simán beépíthető a teljes belmagasság.

 5. Persze hogy praktikus panelben, de máshol is pláne ahol van hely pl. a fürdőszoba-háló egységében. Oda kell!!! beépített szekrény. De ami számomra nem praktikus az mondjuk egy hálószoba teljes körbeépítése (szálloda fíling), tetőterek tetősík alatti beépítése (nyomasztó), konyhák teljes beépítése az utolsó centiig. Sokkal barátságosabb egy szabadon álló tálaló, vagy lábon álló külön tűzhely, ezekre ezen a blogon állandóan látok példát. A valódi fából készült beépítések meg tényleg “szaglanak”, amolyan nagymama szaga lesz pár éven belül. A pozdorja nem ilyen, az igaz.
  És lehet, hogy nem volt egyértelmű, de magamból indultam ki. Én nem az a típus vagyok, hogy berendeztük a házunkat 32 éves korunkra, oszt jónapot, ezentúl járunk wellness-fittnesbe, én szeretem az otthonomat mindig változtatni. Mint ahogy mi magunk is változunk.

 6. @Pernahajder Viktor: Hát erről van szó.

  Nekem fiatalon az volt a rögeszmém, hogy igazi “polgári” otthonom lesz, a nappalink cerasus bútor (cerasus.hu) ráadásul volt még lóvénk akkor rendesen. Aztán “kicsit” változott a világ, meg az ízlésem. Na, ezt a beépített könyvszerkényt hogy hogy tegyem modernebbé vagy hogy alakítsam át “paraszt-romantikussá”, mert most ezek tetszenek, hát nem igazán tudom. 🙁

  Na, mindegy befogom most már: én csak azt javaslom az olyanoknak akik szeretnek lakberendezkedni, hogy óvatosan a nehezen megváltoztatható (és drága!) dolgokkal.

 7. Az első kettő nagyon mívesen meg van csinálva. Nálunk két verzió van, vagy bútorlapból csinálnak valamit, vagy eredeti fából. Előnyük hogy tisztíthatók, míg egy hazai festékkel lekent valamin meglátszanak az ujjlenyomatok, és a ráfröccsent paprikás rántás nyoma is beleivódik a festékbe. Ilyen tojáshéj színű és felületű festéket életemben sem láttam, mint a képen.Gyanítom hogy ez nem festék hanem valamilyen felületkezelés.A másik, sötét tálalót nem is tudom hogyan csinálták hogy milliméter pontossággal követi a fal a vonalát, pedig az nagy baj, ha már azt sem tudom hogy hogyan csinálták?

 8. Franciaorszagban elek. Itt elegge bevett szokas, hogy beepitett szekrenyben, polcokban gondolkodnak az emberek. A mi lakasunk is egyre kisebb lett az evek folyaman 😉 Igy vegul ugy dontottem, nem vszunk tobb olcso es tobbnyire ronda, de mindenkeppen rossza minosegu, hamar szeteso szekrenyt. Hivtam hat valakit, hogy csinaljon nekem olyat, ami ott a regi helyen plafonig es faltol falig er. Eredmeny:
  1. nincsenek a szekreny ala-fole-melle dugdosott limlomok.
  2. belul ugy alakitottam ki, hogy nekem praktikus legyen, de barmikor varialhatok rajta
  3. OLCSOBB LETT A VEGE, MINTHA IKEA-BOL VETTEM VOLNA A LEGOLCSOBBAT (ami vagy tul kicsi / vagy tul nagy lett volna).
  Tevedes azt hinni, hogy ezek a megoldassok feltetlenul dragak. a szekrenyem belul sima feher butorlap, tehat moshato (amugy nem ertem a budosodest, nalunk nem szokott… kivul pedig FESTHETO butorlap (olyan ujrafelhasznalt szine van, alami pozdorja fele de a masszivabb fajtabol). Elonye tehat , hogy ha megunod a szinet, akkor atfested, amugy ha megunod az egeszet, akkor lecsereled az ajtokat es kesz… nem azt nagy kaland megcsinaltatni. Ez az anyag tovabba fityingekbe kerul. Nem kell kerem mindjart cseresznyefara gondolni, ha beepitett szekrenyrol van szo (egyebkent itt nem is nagyon szokas).

 9. Nekem is nagyon tetszenek a beépített szekrények. Jelenleg lakásfelújításban, bővítésben vagyunk benne mi is. Már nagyon sok hasznos információt olvastam az oldaladon. A lakásunk belmagassága 270cm, ezért elgondolkodtam, hogy ilyen magas beépített szekrények is szépek lehetnek..nem lesz túl nagy, ormótlan a hatása a magassága miatt? Ugyanez a dilemmám a konyhabútorral kapcsolatban is.. Mert mind a szobában, előszobában, mind a konyhában teljes belmagasságot szeretném beépíttetni..csak az lehet túl magas..Vagy érdemes lenne még berakatni álmennyezetet pl. 250 cm magasságban?
  Próbáltam rákeresni az oldaladon, de nem találtam olyan témát, ami a belmagassággal foglalkozna.. Ha esetleg lenne egy hasznos, építő jellegű javaslatod örömmel fogadnám.
  Köszönöm, hogy mindig értékes információkat, gyakorlatias információkat, szép, ötletadó képeket osztasz meg blogon, facebook-oldaladon. Nagyon hasznosak a számomra.
  Üdvözlettel: Icu

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics