10+1 trükk, hogy a panellakás tágasabbnak hasson

A hazai panellakásokról általánosságban elmondható, hogy alacsony a belmagasságuk, ezáltal egy szerencsétlen színválasztással és berendezéssel szűknek érezhetőek a helyiségek. Ezt azonban néhány trükkel el lehet kerülni. Szerencsére a szobákhoz viszonylag nagy ablakok tartoznak, így a helyiségek világosak.

  1. panellakas2.jpgVilágos falak: köztudott, hogy a sötét színű falak kicsinyítik a teret, de az már kevésbé ismert, hogy az élénk színű falak is hasonlóképpen viselkednek. Akár egy élénk sárga, narancs is összenyomja a helyiséget, ráadásul az élénk színek egy idő után idegesítően vibrálóak. Nem azt mondom, hogy fess mindent fehérre, bár én a jelenlegi fehér-mániámban azt tenném, de ha színes falakat szeretnél, akkor a világos és halvány pasztelles árnyalatokkal jobban jársz. A plafon mindig világosabb legyen, mint a falak.
  2. Minták: ne válassz nagy mintákat. Ez érvényes tapétára, függönyre, szőnyegre és minden nagy felületre. A nagy mintának tér kell, hogy igazán jól mutasson,  kis méretű helyiségekben esetlenül hatnak.
  3. Szekrénysort NE! Tudom, hogy a panellakásokban nehéz megoldani a tárolást, de legalább a nappaliban kerüld el a szekrénysort. Alacsony tároló bútorokat nyugodtan betehetsz. Ha megmarad a falfelületed szabadon, sokkal tágasabbnak fog hatni a szoba.
  4. panellakas8.jpgTúl nagy bútorok: az egyik leggyakoribb probléma, hogy túl nagy bútorokat teszünk be a lakásba. Egy kanapénál például nem csak azt kell figyelembe venni, hogy befér-e. A manapság oly divatos giga méretű, L alakú kanapék nem valók egy átlagos méretű panel nappaliba, mert kb az 1/3-át elfoglalják. A nagy bútorokra ugyanaz igaz, mint  nagy mintákra: tér kell nekik, hogy igazán jól mutassanak. Ha kicsi helyiségbe kerülnek, még inkább összenyomják azt, zsúfoltság hatását keltik.
  5. Túl sok bútor: könnyű eljutni oda, hogy egy szoba bútorraktárnak tűnjön. Ne tegyél be sok bútort, akkor sem, ha kis méretűek.
  6. Burkolatok: lehetőleg az egész lakásban egységes legyen a burkolat, max kétféle. A különböző burkolatok (a hideg-meleg) pedig hasonló színűek legyenek. A sokféle, különböző színű burkolat feldarabolja a teret. Tágasabbnak hat a lakás, ha ez egységes.
  7. Színek: hasonlóképpen, mint a burkolatoknál itt sem javasolt, hogy minden helyiség más színben pompázzon, mert felszabdalja a lakást. Ha egy színt, esetleg annak árnyalatait használod tágasabb és letisztultabb lesz az eredmény.
  8. panellakas11.jpgFüggöny: kerüld a buggyos, fidres-fodros, húzott függönyöket, mert rátelepszenek a helyiségre és összenyomják azt. Ugyanígy a sötétítőket se javaslom, erre a célra a redőny vagy reluxa tökéletes. Válassz egy finom, légies darabot, ettől szellős marad a szoba. Sőt! Ha van olyan helyiség, ahova nem muszáj a függöny, nem látnak be, vagy nem zavar ha mégis és esetleg a kilátásod is szép, akkor nem szükséges függönyt tenni, mert az ablakon való kilátás kifelé tágítja a teret.
  9. Függőleges csíkok: a belmagasság optikai megnyújtásában segítenek a csíkok. De csak óvatosan velük, mert ugyan hosszanti irányban nyújtanak, de a helyiség méretét csökkentik. A vízszintes csíkokat lehetőleg kerüld el.
  10. Tükrök: keskeny vagy kis méretű helyiségek méretét 1-2 tükör ügyes elhelyezésével remekül lehet növelni. Különösen ajánlott keskeny, sötét előszobákba, ahol ha jól helyezed el, világosságot is becsempészhetsz.
  11. Fürdő-WC: ezek általában nagyon picik a panellakásokban, azonban sokat javíthatsz a helyzeten, ha nem csempézed be az egészet. Ez totál felesleges és megspórolód jó pár m2 csempe árát. Elég a kádnál, zuhanynál magasan csempézni, máshol bőven megteszi a derékmagasság is. Ha van olyan falad, amit nem ér közvetlenül víz, tehát nincs ott se kád, se mosdó, oda egyáltalán nem szükséges.

A képeken egy svéd panellakás, még több kép róla itt.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics