2012. május 04.

És mi legyen a szobanövényekkel?

Tavasszal szoktuk a szobanövényeket átültetni. De miért?

Mert ha kinőtte a cserepét, a növény éhezik.

Mikor nőtte ki?

Amikor már nem fejlődik rendesen, amikor a cserép alján lévő lyukon át bajszot ereszt, amikor szétnyomja a cserepet, vagy láthatóan elfogyott a földje.

Persze nem lehet általánosítani, mert olyan szobanövény is van, például a narancsszínű virágcsokrot fejlesztő Clivia, ami kifejezetten utálja az át- vagy szétültetést és meg is bosszulja azzal, hogy utána esetleg éveken át nem virágzik.

Idén az egyetlen pálmafélémet, a buzogányfát (Beaucarnea recurvata) kellett átültetnem. A pálmafélék általában jól bírják a központi fűtéses lakások száraz levegőjét, elég igénytelenek és lassú növekedésük miatt ritkán kell csak átültetni őket, de a képeken látni, hogy a gyökerei a cserép alján már körbenőttek, sőt látni olyan gyökeret is, ami már fölfelé bújt ki a földből és most már szétfeszítette a cserepet is.

Max. egy-két számmal nagyobb új cserepet válasszunk, mert azt mondják a pálma addig nem nő a föld felett, míg a gyökerei be nem növik a földjét. Ha nem speciális pálmaföldet veszünk, akkor az általános virágföldhöz érdemes homokot (vagy perlitet) keverni 1/3 arányban, hogy jobb legyen a vízelvezetése. Sajnos nekem itthon csak egy ámpolna (mennyezetről alácsüngő cserép) volt kéznél, ezért alulra törött cserépdarabokat tettem, így ha nem folyik ki a felesleges víz a magasabban lévő lyuk miatt, akkor sem rothad el a gyökér. Erre a célra agyaggranulátumot is használhatunk.

Az elhalt gyökérrészeket visszavágtam és a gumó körüli tápanyagszegény földből is amennyit tudtam lekapartam. A cserép aljára friss földet szórtam és ráállítva a buzogányfát körben a kétharmadáig friss földdel töltöttem fel a cserepet és jól belocsoltam, hogy a föld a szabadon lévő gyökerek közé beiszapolódjon, majd az eredeti ültetési magasságig feltöltöttem és ismét meglocsoltam.

Sokan kérdezik, hogy mi a helyzet a bevásárlóközpontokban vásárolt szobanövényekkel?

Ha megnézitek láthatjátok, hogy a cserepükben nem föld, hanem tőzeg van, ami a szaporításhoz- neveléshez megfelel ugyan, de később már nem biztosít elegendő tápanyagot a növénynek. És mivel az öntözővíz szinte csak átfolyik rajta, nagyon gyorsan ki is szárad. A cserepes virágok gyors pusztulásának sokszor ez az oka. Ezért én ezeket általában a vásárlás után azonnal átültetem.

Milyen földet érdemes használni az átültetéshez?

Sok növénynek speciális földre van szüksége az egészséges növekedéshez, legyen szó szobanövényről, vagy szabadföldiekről, tehát a növény kiválasztásánál ezt is vegyük figyelembe.

Háromféle „alap” föld van: savanyú (tőzeges), általános, és meszes. Ezen kívül jó vízelvezetésű kis tápanyagtartalmú (sóderes-homokos) földet igényelnek a kaktuszok és fenyőkérget tőzeggel kevernek „földdé” az orchideák számára.

Ma már szinte mindegyik földfélét zsákosan is meg lehet vásárolni, de aki szívesen földművel, az maga is összekeverheti az alkotórészek ismeretében.

Palotai Éva

F

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics